Villány, Magyarország
Susann és Ralf, a Wassmann pince szíve és lelke. 1,5 hektárnyi szőlőjük a Villányi régióban található, 100 éves tradicionális pincéjük pedig Pécsdevecseren. 1998-ban alapították a boràszatot, 2003-ban ökologikus borászati minősítést kaptak, 2011 óta Demeter certifikáltak és 2012 óta, 10 éve pedig teljesen biodinamikusan gazdálkodnak.
"Bormanufaktúránk filozófiája: Kevesebb többet ér."
Meggyőződésük, hogy számos jó ok szól az ökológiai szempontok
szerinti borkészítés mellett, ellenérv viszont nem létezik.
"Szeretjük a bort és a természetet is. Ezt a két érzést kapcsoltuk egybe és ebből a harmóniából születik a bioborunk" - árulja el Susann, aki a jogi pályát cserélte le a borászkodásra. Németországban sokat foglalkozott már bordeaux-i borok népszerűsítésével, így nem volt ismeretlen számára a borvilág.
Ralf mindig is rajongott az erjedésben lévő gyümölcslevekért. A Harz-hegység nyugati részén nőtt fel, és fiatalként szőlő híján meggyből, csipkebogyóból és egresből készített bort. Ebből egyértelműen következett, hogy az érettségi után Geisenheim városában bortermelést tanult.